EGÉSZSÉG- MEGŐRZÉS

TÉNYEK ÉS TÉVHITEK
BŐR

MI KELL A BŐRNEK?

Több olyan tévhit is van a köztudatban, ami a szervezet első védelmi vonalával, a bőrrel kapcsolatos. Kisgyermekkori bőrallergiák? Napozás? Tinédzserkori problémák? Nézzük, mi az igazság!

MOZGÁS
TÉNYEK ÉS TÉVHITEK: KEVÉS MOZGÁS IS SZÁMÍT?
A rendszeres mozgásról a legtöbb ember azt hiszi, hogy túl sok időt vesz el az életünkből, pedig egy délutáni kertészkedéssel vagy egy könnyed esti sétával is sokat teszünk az egészségünkért. De vajon fogyhatunk mozgás nélkül is? 
KARDIOLÓGIA
A SZÍV- ÉS ÉRRENDSZERI BETEGSÉGEKKEL KAPCSOLATOS LEGGYAKORIBB TÉVHITEK

Bár a szív- és érrendszeri betegségek egyre több embert érintenek, mégis kevesen ismerik a velük kapcsolatos legalapvetőbb tényeket.

IDEGRENDSZER

A PARKINSON-KÓR VALÓBAN HALÁLOS BETEGSÉG?

Az idegrendszeri betegségekkel kapcsolatban általában sok kérdés merül fel. Sokan például nem tudják, mit jelent pontosan, ha valaki Alzheimer-kórban vagy Parkinson betegségben szenved, ahogy azt sem, hogy milyen az élete annak, akinek demenciája van vagy Sclerosis Multiplex-szel küzd.

ALLERGIA

TÉNYLEG CSAK TAVASSZAL LESZÜNK ALLERGIÁSAK?

Mi az az allergia? A szervezet túlzott reakciója olyan anyagokra, amik normális körülmények között semmilyen választ nem váltanak ki belőlünk. Mi az igazság ezzel a betegséggel kapcsolatban, és mi az, amit semmiképpen ne vegyünk komolyan? Mutatjuk.

COVID-19

COVID-19: TÉNYEK ÉS TÉVHITEK

Az egész világ a koronavírusról beszél. Mindenkinek van véleménye, mindenki hallott valahonnan valamit, ami vírus terjedésével, megelőzésével, vagy az általa kiváltott betegség kezelésével kapcsolatos. A WHO rendet tesz a fejekben, összegyűjtötte az eddig megjelent tévhiteket, és azt is, hogy valójában mi az igazság.  Ezekből válogattunk.

KORONAVÍRUS ELLENI VÉDŐOLTÁS: TÉNYEK ÉS TÉVHITEK

Most, hogy Magyarországra is megérkezett a Covid-19 elleni vakcina, fontos, hogy az emberek megbízható információkhoz jussanak az oltással kapcsolatban.
MAMMOGRÁFIA

FÁJ A MAMMOGRÁFIAI VIZSGÁLAT?

A mammográfiai vizsgálattal kapcsolatban sajnos igen sok tévhit kering. Ezek eloszlatásában Dr. Juhász Andrea, a Swiss Prémium Egészségközpont radiológusa segített nekünk.

MEDDŐSÉG
A COVID-19 ELLENI VAKCINA MEDDŐSÉGET OKOZ?

A meddőség elsősorban azt jelenti, hogy egy személy biológiailag képtelen hozzájárulni a fogamzás folyamatához. A meddőséget sok minden okozhatja, az okokkal kapcsolatban pedig rengeteg tévhit létezik. Mutatjuk, melyek a leggyakoribbak.

KÉSHET A GYERMEKÁLDÁS A STRESSZ MIATT?

Egy pár életében teljesen természetes, hogy egy bizonyos idő elteltével gyereket szeretnének. Mikortól kell aggódni, ha nem jön a gyerek? Javítható-e a férfi termőképesség? Jöjjenek a tényeket és az ezzel kapcsolatos tévhitek is!

MEGFÁZÁS

MI AZ IGAZSÁG A MEGFÁZÁSSAL KAPCSOLATBAN?

A megfázás az a betegség, ami az év bármelyik szakában utolérhet minket. Nem számít, hogy tél van, tavasz, nyár vagy ősz, ha nem figyelünk oda magunkra, egykettőre a kanapén találjuk magunkat egy nagy bögre tea és megszámlálhatatlanul sok papírzsebkendő társaságában. Nézzük milyen tévhitek övezik a megfázást és mi az igazság valójában.

VÉDŐOLTÁS
VÉDŐOLTÁS: SZÜKSÉGES, VAGY SZÜKSÉGTELEN?
Az MMR oltás autizmust okoz? A bárányhimlő oltás teljesen fölösleges? Mi az igazság a védőoltásokkal kapcsolatban? Van pár meglepetésünk!
FOGYATÉKOSSÁG
A SÉRÜLT EMBEREK TÉNYLEG NEM TÚL OKOSAK?
Senki se csodálkozzon, ha a cikkben szereplő állítások kapcsán hosszabb párbeszédbe bonyolódik a másikkal. A hallás-, látás-, beszéd- és értelmi sérülések mind fontos témák. Beszéljünk róluk!

PSZICHOLÓGIA

MIT CSINÁL VALÓJÁBAN A PSZICHOLÓGUS?

A kérdés minden bizonnyal a legtöbb ember fejében megfordult már. Annak, aki még soha nem járt pszichológusnál, csak sejtései lehetnek arról, hogy hogyan zajlik egy terápia. A pszichológus tényleg a vesénkbe lát? Mindjárt kiderül.

AZ ANTIDEPRESSZÁNSOK FÜGGŐSÉGET OKOZNAK?

Az emberi psziché működése elképesztően összetett. Talán emiatt is van annyi félinformáció a köztudatban a leggyakoribb pszichológiai betegségekkel és azok kezelésével kapcsolatban.

A DEPRESSZIÓ NÉPBETEGSÉG

A depresszió a leggyakoribb lelki betegség. Számos oka lehet, de az egyik legjelentősebbet a genetikában kell keresnünk: nagyobb az esély a megbetegedésre, ha a családban volt már valaki depressziós. Emellett azonban különböző környezeti és pszichológiai tényezők együttes jelenléte is okozhat depressziós tüneteket.

A BIPOLÁRIS ZAVAR GYÓGYÍTHATATLAN, DE KEZELHETŐ

Aki bipoláris zavarban szenved, nagyon szélsőségesen éli meg az érzelmeit: olyan hangulatingadozásai vannak, amelyek hosszan, akár hónapokig is jelen lehetnek a beteg életében.

A SKIZOFRÉNIA FŐLEG AZ AGY KOGNITÍV FUNKCIÓIT TÁMADJA

A skizofrénia világszerte több, mint húsz millió embert érint. Ez a kóros mentális állapot leggyakrabban felnőtt korban jelentkezik, a betegségre a mentális folyamatok összeomlása mellett a gondolatok, érzések és cselekedetek közötti összhang felbomlása, valamint a rossz érzelmi alkalmazkodás, érzékcsalódások és téveszmék jellemzőek.

HOGYAN ISMERHETŐ FEL A BORDERLINE SZEMÉLYISÉGZAVAR?

Ha valaki a mindennapjaiban rendszeresen nagyon nagy mélységeket és magasságokat, szélsőséges hangulatingadozásokat él meg, ráadásul ez az állapot önkárosító tünetekkel jár együtt, nagy valószínűséggel borderline, határeseti személyiségzavara van.

RITKÁN EMLEGETETT BETEGSÉGEK ÉS GYÓGYMÓDOK

GYERMEKPSZICHOLÓGIA

KÓRHÁZI KEZELÉS GYERMEKEKNÉL: KRÍZIS ÉS KONTROLLVESZTÉS 

A kórházi kezelés és a kórházban töltött idő mind a gyermekek, mind a szülők és hozzátartozók számára jelentős fizikai és érzelmi megterhelést jelent. Ezekben a helyzetekben fontos, hogy szülőként a számukra megfelelő módon tudjunk a gyermekek mellett állni: meg tudjuk teremteni érzelmi biztonságukat, meg tudjuk nyugtatni őket, vagy el tudjuk terelni figyelmüket.

GYERMEKKORBAN IS SZORONGÁST OKOZ A STRESSZ

Miről ismerhető fel, ha egy gyermek szorong? Mindegyikük esetében eltérő módon jelentkezhetnek a szorongásra utaló tünetek. Vannak olyan félelmek, amelyek az adott életkorban a gyermek egészséges fejlődésének részét képezik. Fontos, hogy a szülő észlelje, hogy gyermeke viselkedése önmagához viszonyítva eltérést, vagy viszonylag hirtelen fellépő változást mutat.

A LÉLEK IDEGENVEZETŐJE: A KÓRHÁZLELKÉSZ

Abban a helyzetben, amikor a gyerekek különböző betegségek, fogyatékosságok miatt kórházba kerülnek, nem csak nekik, hanem sokszor a szüleiknek is támogatásra van szükségük.

KÉNYSZERGONDOLATOK ÉS KÉNYSZERCSELEKVÉSEK CSAPDÁJÁBAN

Ki tudja, mi az az kényszerbetegség? A szakirodalom által csak rögeszmés–kényszeres (obszesszív-kompulzív) betegségnek nevezett tünetegyüttes gyermek- és felnőttkorban egyaránt előforduló, krónikus, többnyire hullámzó lefolyást mutató neuropszichiátriai kórkép.

ÁLLATTERÁPIA
HOL VAN AZ ÁLLAT-ASSZISZTÁLT TERÁPIA HELYE A GYÓGYÍTÁSBAN?
A 60-as években egy amerikai pszichiáter vont be először állatot – kutyát – pszichoterápiás munkájába. Dr. Boris M. Levinston véletlenül jött rá, hogy viselkedészavar miatt kezelt egyik páciensével csak akkor tud kapcsolatot teremteni, amikor a kezelésre magával viszi saját kutyáját is. Ettől kezdve tudatosan alkalmazta az állat jelenlétét. 
EPILEPSZIA
A LEGGYAKORIBB EPILEPSZIA TÍPUSOK
Az epilepsziás rohamok típusa attól függ, hogy az agy melyik központjában jelentkeznek. A gyakori epilepszia típusokról prof. Dr. Fogarasi Andrással, a Bethesda Gyermekkorház Neurológia Osztályának osztályvezető főorvosával beszélgettünk.
MINDENT A GYERMEKKORI EPILEPSZIÁRÓL

A gyermekneurológiai rendelések egyik leggyakoribb diagnózisa a gyermekepilepszia, ami minden 100. gyermeket érint. A gyógyszereknek köszönhetően napjainkban a betegek nagyobb része teljesen rohammentessé tehető, felük pedig néhány éven belül teljesen kinövi a betegséget.

AUTIZMUS

AZ AUTIZMUS MAGÁNYOSSÁ TESZ?

Akinek van autista családtagja vagy ismerőse, pontosan tudja, mivel jár együtt az autizmus spektrumzavar. Ismeri és felismeri a tüneteket, és mindent megtesz annak érdekében, hogy a lehető legminőségibb életet biztosítsa szerettének. Tudjon meg többet Ön is erről a betegségről!


AZ AUTIZMUS TÜNETEI MÁR GYERMEKKORBAN FELISMERHETŐK

Nem is gondolnánk, hogy a leendő édesanyák hány álmatlan éjszakát töltenek az ágyukban forgolódva azon fohászkodva, hogy jaj, csak egészséges legyen. Mármint a születendő gyermek. Nagyon sok betegség már a terhesség alatt kiszűrhető, az autizmus spektrum zavar azonban nem ilyen. 


AZ ASPERGERESEK NEHEZEN AZONOSÍTJÁK AZ ÉRZELMEKET

Az Asperger-szindróma az autizmus spektrumzavar egyik megjelenési formája. Számos Asperger-szindrómás magától is felismeri, miben tér el viselkedése a többi embertől. Mi a helyzet Önnel? Képes felismeri a tüneteket? Segítünk!

VÉDŐOLTÁSOK

A VÉDŐOLTÁS AZ EMBERISÉG NAGY VÍVMÁNYA

Az immunrendszer feladata, hogy a szervezetünket érő fertőzésekre megfelelő választ adjon, vagyis felvegye a versenyt a kórokozókkal, és le is küzdje azokat. Egy egészséges immunrendszernek többféle eszköze is van ehhez. 


UTAZÁS ELŐTTI VÉDŐOLTÁSOK

Ha meleg égövi országba utazunk, indulás előtt járjunk utána, milyen védőoltásokra van szükség ahhoz, hogy az ott töltött idő zavartalan és betegségektől mentes legyen.


HOGYAN UTAZZUNK BIZTONSÁGOSAN?
Külföldi kalandozásaink során számos olyan helyzetbe kerülhetünk, aminek a vége az lesz, hogy napokig, vagy szélsőséges esetben hetekig, hónapokig nyomjuk az ágyat. Érdemes előre tudni, milyen tünetekre érdemes odafigyelni, és hogy hogyan tehetünk meg mindent annak érdekében, hogy elkerüljük ezeket.
A GYERMEKKORI OLTÁSOK MEGHATÁROZÓAK

A közösségben könnyen járványt okozó fertőzések miatt nagyon fontos, hogy a védőoltással megelőzhető betegségek ellen lehetőség szerint minden gyerek oltva legyen, mielőtt közösségbe kerül.

MÁR A BÁRÁNYHIMLŐ ELLENI OLTÁS IS KÖTELEZŐ

A védőoltásoknak köszönhetően sok, korábban rettegett betegség gyakorlatilag eltűnt, de legalábbis nem okoz annyi problémát az emberiségnek, mint a vakcináció előtti években. A gyermekkori védőoltások sorában a BCG és DPTa, IPV és Hib mellett a pneumococcus, az MMR, a varicella, a hepatitis B és a HPV elleni oltások szerepelnek.

GYERMEKKORI VÉDŐOLTÁSOK: NEM KÖTELEZŐ, DE MELEGEN AJÁNLOTT

Ki tudja, melyek a nem kötelező, de ajánlott gyermekkori oltások? Miért fontos képben lenni azzal, hogy milyen betegségek ellen védenek? Milyen korban kell beadni őket? Mutatjuk.

MESTERSÉGES INTELLIGENCIA AZ ORVOSLÁSBAN
MI ÉS AZ ORVOS

NYERŐ PÁROS: A MESTERSÉGES INTELLIGENCIA ÉS AZ ORVOS

Az elmúlt években egyre több kutatási eredmény bizonyította, hogy a mesterséges intelligencia a technológiára épülő iparágak fejlődésében, így az egészségügyben is egyre nagyobb szerepet kap. Új eredmények szerint a mesterséges intelligencia szerepe az emlőrák felismerésében is egyre növekszik.     
DIAGNOSZTIKA APPAL

HOGYAN SEGÍTHET A MESTERSÉGES INTELLIGENCIA ABBAN, HOGY ÉDES LEGYEN AZ ÁLMUNK?

Nem mondunk újat azzal, hogy az alvás bizony alapszükséglet. A kevés vagy rossz minőségű alvás számtalan negatív hatással bír, sok más dolog mellett az egészségi állapotunkat is befolyásolja. Az Urbandroid által fejlesztett alkalmazás többek között az alvásciklus monitorozásával segíti az applikáció felhasználóját abban, hogy pihenése a lehető legoptimálisabb legyen.


APP A DIAGNOSZTIKÁBAN

Az ADA egyike azoknak az európai egészségügyi-technológiai startupoknak, amik időben észrevették az MI alapú orvoslásban rejlő lehetőségeket. A társaság  távorvoslást alkalmazó applikációja a felhasználók által megadott tüneteket kiértékelésével egy lehetséges diagnózist állít fel a beteg részére. 

KORUNK LEGISMERTEBB MI-JE

KORUNK LEGISMERTEBB MI-JE

Az IBM-es Watsonra, aki – vagy ami – korunk egyik legismertebb MI-je, 2011-ben figyelhettünk fel, amikor – 90 számítógépes szerverrel a háta mögött – rekordot döntött és nyert a Jeopardy nevű televíziós műveltségi vetélkedőn. Azóta pedig az élet több területén is hasznosították már. A nagyvállalat azonban többet szeretett volna elérni: szuperszámítógépével az orvostudományt is forradalmasítani akarta.

GYAKORI PROBLÉMÁK

ALLERGIA

MIT KELL TUDNI AZ ALLERGIÁRÓL?

Milyen fajtái vannak az allergiának? Milyen tünetek esetében gondoljunk allergiára? Mi a különbség a helyi és a szisztémás allergiás reakció között? Kérdéseinkre Dr. Kárász Hajnalka, a Bethesda Gyermekkórház gyermekpulmunológus főorvosa válaszolt.


MI OKOZZA A LÉGÚTI ALLERGIÁT?

Az allergiás megbetegedések sokszor légúti tünetekkel jelentkeznek, ráadásul ezek a tünetek bizony bármelyik életkorban megjelenhetnek. Az esetek egy részében ráadásul a légúti allergiából asztma is lehet.


AZ ÉTELALLERGIA TÜNETEI NEM SPECIFIKUSAK

Az ételallergiák hátterében a szervezet kóros immunreakciója áll. Ezt a reakciót általában a táplálék fehérjekomponense váltja ki, és ez a folyamat a táplálék ismételt fogyasztásával reprodukálható. A tünetek gyakran nagyon általánosak, nem specifikusak, ezért könnyen összetéveszthetők.

CUKORBETEGSÉG

1-ES TÍPUSÚ CUKORBETEGSÉG

Nem túlzás azt állítani, hogy szinte mindenkinek van cukorbeteg ismerőse. Hogy miért? Mert a diabétesszel küzdők száma ma Magyarországon eléri az egymillió főt.

Gondolta volna például, hogy az 1-es típusú diabétesz akkor alakul ki, ha a test immunrendszere a saját sejtjeit ellenanyagként ismeri fel, és immunválaszt indít ellenük?


MIT KELL TUDNI A 2-ES TÍPUSÚ DIABÉTESZRŐL?

A 2-es típusú diabetes kialakulásában több tényező is szerepet játszik. Míg az 1-es típusú cukorbetegség egyik legkézenfekvőbb tünete a fogyás, a 2-es típusú általában az elhízás miatt alakul ki.

A jelentős súlynövekedés mellett a genetikai hajlam és magas vérnyomás is sokat nyom a latban.


A TERHESSÉGI CUKORBETEGSÉG

Amikor egy nő áldott állapotba kerül, a hormonháztartása teljesen megváltozik. Ez a megváltozott hormonháztartás felelős a terhességi - gesztációs - cukorbaj megjelenésért. Az anyai cukorbetegség a magzat fejlődését is veszélyezteti, hatással van ugyanis az erekre, így a méhlepény ereire is. Előfordulhat, hogy a baba nem jut megfelelő mennyiségű táplálékhoz, de súlyos cukorbaj esetén a magzat fejlődése visszamaradhat.


A CUKORBETEGSÉG A GYERMEKEKET SEM KÍMÉLI

Nagyon sok olyan információ kering a a köztudatban a gyermekkori cukorbetegség kapcsán, ami nem teljesen fedi a valóságot. Novemberi cikksorozatunk utolsó cikkében is Dr. Vura Tünde, a Swiss Prémium Egészségközpont diabetológus szakorvosa segített abban, hogy a dolgok a helyükre kerüljenek.

IDEGRENDSZER

A PARKINSON-KÓR OKA AZ AGYSEJTEK PUSZTULÁSA
A Parkinson-kór az agy dopamin-termelő sejtjeinek elhalása következtében kialakuló progresszív betegség, melynek elsődleges tünetei a mozgászavarok. Honnan ismerhető fel? Milyen tünetekkel jár még? Milyen korban kezdődik? Mire figyeljünk oda? Mutatjuk! 

DEMENCIA ÉS ALZHEIMER-KÓR: A FELEDÉKENYSÉG JELLEMZŐ TÜNET

A demencia egy olyan betegség összefoglaló elnevezése, melynek vezető tünete a memóriazavar, a szerzett ismeretanyag és a tanulás képességének elvesztése, a súlyos gondolkodászavar, a viselkedés és a személyiség hanyatlása, mely a társadalmi környezetben és az önellátásban zavarokhoz vezet. 

HALLÁS

A HALLÁSSSÉRÜLÉS BEILLESZKEDÉSI PROBLÉMÁKAT OKOZHAT

Maga a hallássérülés nem jelenti azt, hogy a rosszul halló emberek ne tudnának megbirkózni bármilyen helyzettel, amit az élet hoz! Szimplán csak arról van szó, hogy a rendelkezésükre álló eszközöket talán egy kicsit kreatívabban kell felhasználniuk a boldoguláshoz.

A BESZÉDFEJLŐDÉSI ZAVAROK HATÁSSAL LEHETNEK A SZEMÉLYISÉGFEJLŐDÉSRE

A kommunikációs problémák okait elsősorban a nyelvi- és beszédfejlődésben, illetve ezek elmaradásában és zavaraiban kell keresnünk.

KARDIOLÓGIA
A GYERMEKKORI SZÍVPROBLÉMÁK NAGY RÉSZE VELESZÜLETETT BETEGSÉG

Amikor meghalljuk, hogy a gyermekünk beteg, azonnal aggódni kezdünk. Szívbetegségek kapcsán nagy a félelem. Ilyenkor is jellemző a szülőkre, hogy nagyon megijednek egy-egy diagnózistól. Izguljunk? Ne izguljunk?

GYAKORI PROBLÉMÁK GYERMEKKORI SZÍVBETEGSÉGEK ESETÉN

A gyermekkori szívbetegségekre utaló tünetek – főleg újszülött és csecsemőkorban – jelentősen eltérnek a felnőtt szívgyógyászatban tapasztaltaktól.

MIT JELEZNEK A MELLKASI PROBLÉMÁK A GYEREKEKNÉL?

Más problémák állhatnak egy tini, és megint mások egy kisgyerek panaszai mögött.
sztetoszkóp

AZ EREK ELMESZESEDÉSE ÉLETVESZÉLYES IS LEHET

A leggyakoribb felnőttkori szív- és érrendszeri betegségek az erek elmeszesedésének következményeként alakulnak ki, de az is előfordulhat, hogy a háttérben genetikai okok állnak.
A MELLKASI FÁJDALOM VÉSZJELZÉS ÉRTÉKŰ
A koszorúér-betegség nyomán kialakuló szívroham világszerte egyre több áldozatot követel. A szívinfarktust a szívet ellátó koszorúerek akutan kialakuló, vérrög általi teljes, vagy közel teljes elzáródása okozza.
LÁTÁS

A SZEM IDŐSKORI MEGBETEGEDÉSEI

Vannak olyan szembetegségek, amelyek főként az idősebb korú embereket érintik. Gyerekként többször hallhattunk nagyszüleinktől, hogy ők már nem látnak olyan jól, mint mi. Akár azt is többször észrevehettük, hogy olvasáshoz vagy filmnézéshez szemüveget vesznek föl. Vajon milyen ezüstkori szembetegségekkel küzdhettek?

A LÁTÁSSÉRÜLÉS, MINT FOGYATÉKOSSÁG
A látássérülés az érzékszervi fogyatékosságok közé tartozik. Látássérültek azok az emberek, akiknek a látása már születésétől fogva nem tökéletes, vagy később bármilyen oknál fogva visszafordíthatatlanul elromlik. Ezeknek az embereknek az integrálása a társadalomba éppen annyira fontos, mint a jól látó társaiké.


ISMERJÜK FEL A LEGGYAKORIBB SZEMBETEGSÉGEK TÜNETEIT!

Ha látásunkkal van probléma, azzal általában azonnal orvoshoz fordulunk, hiszen a rosszul látás - sok egyéb mellett - a mindennapi tevékenységeink elvégzésében is akadályoz minket.

MILYEN A JÓ SZEMÜVEG?

Októberi cikksorozatunk folytatásaként a szem betegségei után a sok problémára megoldást nyújtó szemüvegekről lesz szó. Ki tudja például, hogy milyen típusú felületkezeléssel ellátott szemüveglencse a legmegfelelőbb autóvezetéshez? Mi igen!


SZEMÜVEG VAGY KONTAKTLENCSE?

A szemüveg kontra kontaktlencse kérdés hosszú évek óta borzolja a kedélyeket. Mindenkinek megvan a véleménye arról, hogy melyik a jobb. Nekünk is.

KONTAKTLENCSE, AZ ALTERNATÍV MEGOLDÁS

Szemészeti problémák esetén az orvosok gyakran ajánlják a szemüveg alternatívájaként a kontaktlencséket. Milyen fajtái vannak? Mit érdemes tudni róluk? Utánajártunk, hogy Önöknek már ne kelljen!

BŐRGYÓGYÁSZAT

A BŐRALLERGIA JÓL KEZELHETŐ?

A bőrallergia is egy túlérzékenységi reakció. Túlzott immunvédekezés olyan anyagokkal szemben, melyek normális körülmények között semmilyen válaszreakciót nem váltanak ki a szervezetünkből. Ki tudja, mi felel ezért a túlzott védekezésért? Dr. Csitos Ágnes, a Bethesda Gyermekkórház gyermekbőrgyógyásza a bőrallergiáról mesélt nekünk.

ROVARCSÍPÉSEK: A CSALÁNKIÜTÉSTŐL AZ ANAFILAXIÁS SOKKIG

Végre elérkezett a várva-várt nyári pihenés. Kirándulunk, túrázunk, a szép, napos időnek köszönhetően időnk nagy részét a szabadban töltjük. Azonban néhány alattomos rovar képes megkeseríteni a felüdülésre szánt szabadságunkat.

A NAPFÉNY EZER ARCA

A napfény nagyon jó hatással van szervezetünkre, számos jótékony hatása ismert. Egyik fontos szerepe, hogy hatására az agyunkban szerotonin, vagy más néven boldogsághormon szabadul fel. Ha érdekli Önöket a napozás és a bőr relációja, tartsanak velünk!

MELANÓMA, A CSENDES GYILKOS

A nyári időszakban bőrünk fokozottan ki van téve az UV-sugarak káros hatásainak. Fontos, hogy ilyenkor a bőrünk védelmére is odafigyeljünk, hiszen az óvatosság hiánya könnyedén a bőr daganatos megbetegedéséhez vezethet.
bőrápolás

A TÁPLÁLKOZÁS SZEREPE A BŐRÁPOLÁSBAN

A bőr az emberi szervezet legnagyobb kiterjedésű, a külvilággal közvetlenül érintkező szerve, emellett pedig számos összetett funkciót lát el: véd a külső behatások ellen, fontos szerepet játszik a fényvédelemben, a belső hőmérséklet szabályozásában, valamint az immunitásban is. 

DASH étrend
MAGAS VÉRNYOMÁS

A VÉRNYOMÁSRA KEDVEZŐ HATÁSÚ DASH ÉTREND

A magas vérnyomás egyik tünete lehet a visszatérő, általában reggel kezdődő fejfájás vagy a halántéktáji lüktetés. A kezeletlen magas vérnyomás pedig az erek megrepedését okozhatja bárhol az érrendszerben. A magas vérnyomás csökkentésének egyik lépéseként az orvosok a DASH étrend bevezetését javasolják.

CUKORHÁZTARTÁS

CUKORHÁZTARTÁS JAVÍTÁSA

Bár a testsúly csökkentésével nagy valószínűséggel a cukorháztartását is javítja (és akár a normál szintet is elérheti), nem szabad kihagyni egy étkezést sem, hiszen az az egész napja étkezési ritmusára rányomja bélyegét! A cukorbetegek számára egyetlen étkezés kihagyása is különösen veszélyes lehet.
MÁJBETEGSÉG
AMIKOR MÁJBETEGSÉG A DIAGNÓZIS
A májbetegségek kezdeti tünetei kezdetben elég jellegtelenek: a gyengeség, a hasi diszkomfortérzet, az étvágytalanság, a hányinger, vagy a jobb bordaív alatti fájdalom külön-külön több, könnyen átvészelhető betegség előfutára lehet, ha azonban ezek a tünetek tartósan fennállnak, akkor valószínűleg érdemes bejelentkeznünk egy hepatológiai szakrendelésre.
fejfájás

FEJFÁJÁS

FEJFÁJÁS – A MINDENNAPOK MEGKERESÍTŐJE

Közismert, hogy a fejfájás rendkívül gyakori probléma: hazánkban egy felmérés alapján 1 millióra tehető a migrénesek száma, és legalább 3 millióan szenvednek a visszatérő fejfájás egyéb típusaitól. Minél gyakoribb, minél erősebb, annál nagyobb mértékben rontja az életminőséget.