női dolgokNŐI DOLGOK


GYEREKTERVEZÉS
A MEDDŐSÉGI KIVIZSGÁLÁS ESSZENCIÁLIS
Melyek a természetes fogamzás feltételei a női szervezetben? Az egészséges reprodukciós rendszer, a tüszőérés, az érett petesejt kiszabadulása, és az ezeknek a szerveknek a működését szabályozó egészséges hormonrendszer. Ezek tökéletes működése nélkül a teherbeesés nem jön létre.
MI ÁLLHAT A MEDDŐSÉG HÁTTERÉBEN?

A gyermekvállalás egy komoly döntés, amely milliónyi csodát, ugyanakkor jó néhány buktatót is rejt magában. Mivel napjainkban a családalapítás életkora egyre jobban kitolódik, az orvosok egyre több meddő esettel találkoznak.

HOGYAN KEZELHETŐK A MEDDŐSÉGET OKOZÓ SZERVI ELVÁLTOZÁSOK?

Egyre több nő tervezi későbbi életkorban a gyermekvállalást, az idő előrehaladtával azonban csökken a teherbeesés esélye.
meddőség

A MEDDŐSÉG IMMUNOLÓGIAI OKAI

A gyermekvállalás sikerének elmaradásában számos immunológiai tényező játszhat szerepet. A különböző autoimmunbetegségek beágyazódási zavarokat, korai vetélést okozhatnak.Többszöri magzatvesztés, meddőség esetén reumatológiai, immunológiai kivizsgálás is javasolt. 

TERHESSÉGI CUKORBETEGSÉG

Amikor egy nő áldott állapotba kerül, a hormonháztartása teljesen megváltozik. Ez a megváltozott hormonháztartás felelős a terhességi - gesztációs - cukorbaj megjelenésért. Az anyai cukorbetegség a magzat fejlődését is veszélyezteti, hatással van ugyanis az erekre, így a méhlepény ereire is. Emiatt előfordulhat, hogy a baba nem jut megfelelő mennyiségű táplálékhoz, súlyos cukorbaj esetén a magzat fejlődése is visszamaradhat.

inkontinencia


INKONTINENCIA

Az inkontinencia egy olyan téma, amiről senki sem beszél szívesen, pedig sokaknál jelent problémát. Nőknél a terhesség vagy a menopauza, a férfiaknál a prosztata megnagyobbodása okozhatja a problémát. A megoldás az izmok erősítése lehet, melyre a gátizomtorna kiválóan alkalmas!

NŐI BAJOK

PMS

MI AZ A PMS?

A PMS, vagy másnéven a premenstruációs szindróma olyan tünetegyüttes, mely a menstruációs ciklust megelőző időszakot öleli fel. Akkor beszélhetünk PMS-ről, ha a menstruációs ciklust
megelőző 7-10 napban a nőknek olyan testi és lelki tüneteik vannak, amik negatívan befolyásolják az életminőséget, és a mindennapi tevékenységek maradéktalan elvégzését. 
felfázás
FELFÁZÁS

A NŐK MUMUSA: A FELFÁZÁS

A felfázás részben a húgyutak, részben pedig a hüvely és méhnyak fertőzéseit, illetve néha a kettő kombinációját takarja. A hüvely és a húgyutak fertőzéseiért az esetek többségében baktériumok a felelősek, melyek gyakran a saját szervezetünkből érkeznek.

CISZTA ÉS MIÓMA

HOGYAN ISMERHETŐ FEL A PETEFÉSZEK CISZTA?

A cisztákat leggyakrabban ultrahang vizsgálat során fedezik fel. Tüneteik lehetnek: alhasi fájdalom, nyomásérzékenység, puffadás, vérzészavarok, hasi diszkomfortérzés, vizelési-székelési panaszok, hastérfogat növekedés.


A MIÓMA AKÁR KISEBB DINNYE MÉRETŰRE IS MEGNŐHET

A nőgyógyászati betegségek sorában gyakoriságát tekintve igen előkelő helyet foglal el a mióma, hiszen a fogamzóképes nők mintegy egyharmadánál okoz tüneteket ez a jóindulatú daganatos elváltozás, mely a női méh jóindulatú daganata. Jellemzően a középkorú, 35–45 év közötti nők körében gyakori, de a fiatalabb korosztályt is érintheti. 

MENOPAUZA

A MENOPAUZA ÉS AMI MÖGÖTTE VAN

A változókor a nők számára elkerülhetetlen. A nagy átlag számára 50-51 éves kor körül köszönt be a változás időszaka, a legtöbben ekkor tapasztalják a menopauzára jellemző fizikai tüneteket: megjelennek például a hőhullámok és ingadozó lehet a vérnyomás is.


AZ ENDOMETRIÓZIS VÁLTOZÓKOR UTÁN MÁR RITKA

Ez a betegség kilencvenöt százalékban a reproduktív korú nőket érinti, nem szült nőknél gyakoribb, a változó kor után ritka. Leggyakoribb tünete a menstruációkor jelentkező, erős, alhasi, görcsös fájdalom elhúzódó menstruációs vérzéssel. 

VIZSGÁLAT, ÖNVIZSGÁLAT

NŐGYÓGYÁSZATI VIZSGÁLAT AKKOR ÉS MOST 

Ahogy más egészségügyi problémák esetében is az adott terület szakemberéhez általában akkor fordulunk, ha valamilyen problémánk van. Pedig panaszmentes esetben sem szabad megfeledkezni a szűrővizsgálatokról, hiszen a megfelelő időben történt nőgyógyászati konzultáció sok mindenre választ adhat, és megelőzheti a kezeletlen betegségből adódó komplikációkat is.


AZ ÖNVIZSGÁLAT ÉLETET MENTHET

Kockázati tényezők megléte esetén már 30 éves kortól évente ajánlott az emlők ultrahangos vizsgálata, szükség esetén kiegészítő mammográfiával, emlő MR vizsgálattal, illetve citológiai és szövettani mintavétellel.  Nagyon fontos hangsúlyozni az önvizsgálatot, hiszen az emlőrákok harminc-negyven százalékát a páciensek fedezik fel.