Gyakori egészségügyi kérdések, sokakat foglalkoztató, érintő betegségek, tények és tévhitek megközelítésében orvosszakértőink segítségével a Prémium Egészségrovatában!

A vakbélgyulladás nehezen diagnosztizálható

Elképzelhető, hogy először csak egy kis torokfájásra és orrfolyásra panaszkodik a gyerek. Aztán pár nappal később a hasát fájlalja, de mivel a hasfájás jön és megy, ezért a szülők ettől általában nem esnek kétségbe. Amikor azonban már reggel óta hány úgy, hogy nem is nagyon evett semmit, és közben bizonytalan hasfájásra panaszkodik, jusson eszünkbe a vakbélgyulladás, és irány az orvos!

tovább a cikkre

Hol rejtőzik a rejtett here?

Sok fiús szülő találkozott már a rejtett here rejtélyével. Akinek lánya van, és fogalma sincs róla, miről van szó, annak elmondjuk, hogy a rejtett here egy hereleszállási zavar. Ebben az esetben a gyermek heréje még nem került a végleges helyére, hanem a herezacskón kívül helyezkedik el.

tovább a cikkre

Köldöksérv: ragasztgassuk vagy ne ragasztgassuk?

Nem baj, ha nem állunk a helyzet magaslatán, amikor a gyermekkorban kialakult sérvekről van szó, vagy más, gyermeksebészeti problémával állunk szemben. Segít az orvos! Dr. Petrovics András gyermeksebész profi a fenti témákkal kapcsolatos tévhitek eloszlatásában.

tovább a cikkre

Mihez kezdjünk a kutyaharapással?

Kutyaharapás esetén az egyik legfontosabb dolog, hogy ne essünk pánikba! Lássuk el a sebet és ha ezzel kész vagyunk, lehetőleg rövid időn belül derítsük ki, ki a kutya gazdája! Miért? Mert csak tőle tudhatjuk meg, hogy a háziállat be van-e oltva veszettség ellen.

tovább a cikkre

A benőtt köröm hajlamos a kiújulásra

Nem is gondolnánk, milyen sokan küzdenek a benőtt körömmel. Folyamatosan fáj, a környéke állandóan be van gyulladva, ráadásul hetekig-hónapokig megmarad, és sebészi beavatkozás nélkül csak egyre rosszabb lesz a helyzet.

tovább a cikkre