A CUKORBETEGSÉG A GYERMEKEKET SEM KÍMÉLI

Nagyon sok olyan információ kering a a köztudatban a gyermekkori cukorbetegség kapcsán, ami nem teljesen fedi a valóságot. Kinőhető? Csak inzulinterápiával kezelhető? Az 1-es típusú diabéteszhez van köze? Utánajártunk. Novemberi cikksorozatunk utolsó cikkében is Dr. Vura Tünde, a Swiss Prémium Egészségközpont diabetológus szakorvosa segített abban, hogy a dolgok a helyükre kerüljenek.

tovább olvasom

A GYERMEKKORI VÉDŐOLTÁSOK MEGHATÁROZÓAK

Szülőként mindannyian tapasztaljuk, hogy közösségbe kerülés után a gyerekeink eleinte gyakrabban betegszenek meg. Látjuk, hogy milyen gyorsan tud terjedni egy-egy fertőzés a bölcsiben, oviban, iskolában. Gondoljunk csak az őszi-téli légúti betegségekre vagy a nem ritka hányós-hasmenős vírusfertőzésekre. A közösségben könnyen járványt okozó fertőzések miatt nagyon fontos, hogy a védőoltással megelőzhető betegségek ellen lehetőség szerint minden gyerek oltva legyen, mielőtt közösségbe kerül.

tovább olvasom

GYERMEKKORI VÉDŐOLTÁSOK: NEM KÖTELEZŐ, DE MELEGEN AJÁNLOTT

Ki tudja, mik a nem kötelező, de ajánlott gyermekkori oltások? Miért fontos képben lenni azzal, hogy milyen betegségek ellen védenek? Milyen korban kell beadni őket? Védőoltásokról szóló cikksorozatunk utolsó részéhez érkeztünk.

tovább olvasom

MÁR A BÁRÁNYHIMLŐ ELLENI OLTÁS IS KÖTELEZŐ

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a védőoltásoknak köszönhetően sok, korábban rettegett betegség gyakorlatilag eltűnt, de legalábbis nem okoz annyi problémát az emberiségnek, mint a vakcináció előtti években. A gyermekkori védőoltások sorában a BCG és DPTa, IPV és Hib mellett a pneumococcus, az MMR, a varicella, a hepatitis B és a HPV elleni oltások szerepelnek. Lássuk múlt heti cikkünk folytatását!

tovább olvasom